Revvolution Science: Pot să beau apă carbogazoasă în loc de apă plată?

Care este răspunsul organismului la apa carbogazoasă? 

Multe persoane sunt îngrijorate de un potențial efect negativ asupra sănătății. Apa carbogazoasă este apă plată cu infuzie sub presiune de dioxid de carbon. Uneori este adăugată sare pentru un gust mai plăcut. Apa carbogazoasă naturală, precum Perrier sau San Pellegrino sunt obținute din izvor cu apă minerală și sunt diferite. Aceste ape conțin minerale și sunt într-o măsură sau alta, carbogazoase.

Apa carbogazoasă este acidă.

Dioxidul de carbon și apa prin reacție rezultă acid carbonic. Este un acid ușor pe care îl simțim prin ușoare înțepături în gură, atunci când bem apă carbogazoasă. PH ul acestei ape este de 3-4 ceea ce înseamnă că este ușor acidă. Totuși chiar are aciditate, iar ph ul este 3-4 organismul nostru nu devine mai acid. Plămânii și rinichii elimină excesul de dioxid de carbon, iar asta menține ph ul sângelui la nivel echilibrat ( ph-7,3-7,5)

Care este afectul asupra dinților din moment ce este acid?

Nu sunt multe studii, însă un singur studiu găsit arată că apa carbogazoasă influențează doar cu puțin mai mult decât apa plată, iar apa plată influențează cu până la 100 de ori mai puțin decât băuturile dulci. Un alt studiu a descoperit că apa carbogazoasă cu zahăr în compoziție, cum sunt sucurile carbogazoase au un efect foarte agresiv asupra sănătății dinților. Există un studiu care arată că Gatorade (o băutură necarbogazoasa cu zahăr) este mai nocivă decât cola 0 (băutură carboazoasa fără zahăr).

Este bine să bem apă carbogazoasă când mâncăm sau după masă?

Un alt beneficiu al consumului de apă carbogazoasă este că prelungește după masă senzația de plin. Se pare că apa carbogazoasă reține mâncarea mai mult timp în stomac și se instalează mai repede senzația de sațietate. Alt beneficiu este că ajută atunci când există constipație. Are efect de combatere a constipației dar și ameliorează simptome de indigestie și dureri de stomac.

Afectează densitatea osoasă?

Multe persoane cred că apa carbogazoasă afectează sănătatea oaselor, însă studiile spun că nu avem de ce să ne îngrijorăm. Spre deosebire de coca cola care conține mult fosfor și având insuficient calciu afectează, apa carbogazoasă nu are efecte negative asupra oaselor. Unele studii spun că apa carbogazoasă poate avea efecte pozitive asupra inimii și au descoperit o scădere a colesterolului rău LDL și o creștere a celui bun HDL.

Autor: Valentin Vasile

TRPA1 is a component of the nociceptive response to CO2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20881114

Investigation of mineral waters and soft drinks in relation to dental erosion.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11556958

The potential effects of pH and buffering capacity on dental erosion.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18050578

Commercial soft drinks: pH and in vitro dissolution of enamel
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17333990

The erosive potential of flavoured sparkling water drinks.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17263857

Effect of carbonated water on gastric emptying and intragastric meal distribution.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9009113

The effects of carbonated water upon gastric and cardiac activities and fullness in healthy young women.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23327968

Effects of carbonated water intake on constipation in elderly patients following a cerebrovascular accident].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21551998

Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women: The Framingham Osteoporosis Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1702372

Ti-a placut acest articol? Daca vrei sa primesti informatii interesante despre nutritie si antrenament, aboneaza-te la newsletter-ul Revvolution!

Alte recomandari
Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *